Ana Menü
Bildiğiniz gibi sivrisineklerle mücadele genelde halkın isteği ve baskı yüzünden belediyeler tarafından yürütülmektedir. Bu mücadele daha çok Nisan -
Fakat bugüne kadar sivrisinek mücadelesinde kullanılan çeşitli kimyasal maddeler kesin bir çözüm getirememiştir.
Çünkü:
Ekonomik değildirler, dumanlama metodu pahalı bir metotdur.
Sinekler her geçen gün bu maddelere karşı bağışıklık kazanmakta ve bu maddelerin başarısı giderek azalmaktadır.
Kimyasal maddeler insan sağlığını da olumsuz yönde etkilemektedir, kullanılan maddeler kanserojendir, kanser yapar.
Kalıcılık nedeniyle çevre kirliliğine yol açmaktadırlar. Sivri sineklere karşı az bir faydası olsa da yararlı böcekleri, hatta sivrisinekleri yiyen onların doğal düşmanları kurbağaları, kertenkeleleri vs. öldürmektedir.
Ayrıca bu yöntem sivrisinekleri ne ölçüde kontrol etmektedir? Bu sorunun cevabı çok basit: ÇOK AZ! Oysa bu yöntemin çevreye ve insanlarımıza verdiği zarar ise: ÇOK FAZLA!
Artık, üzerimize mazot ve insektisit (böcek ilacı) atılmasına son verelim. Yerel yönetimlerimizden dumanlama ile sivrisinek kontrolü yapılmasını istemeyelim. Biz de onlara karşı mücadele edelim!
Biz insan sağlığını göz önüne alarak, kuşlara, balıklara, bitkilere, böceklere, diğer canlı organizmalara ve çevreye zarar vermeden etkili bir mücadele programı uygulamaktayız. Bu yüzden sivri sinekleri anlayarak, onların yaşam tarzını öğrenerek kendi mücadelemize başlayalım!
Yumurta, larva (kurtçuk) ve pupa (koza) dönemleri su ortamlarında tamamlanır. Bu sular ılık, durgun ve sığ (60 cm den az) olmalıdır.
Sivrisinekler son derece hızlı ürerler. Bir dişi sivrisinek her seferinde ortalama 200 400 yumurta bırakır.kış dönemini yumurta, pupa veya ergin olarak geçirirler. Bu nedenle sivrisineklerin az sayıda bulunduğu kış mevsiminde yapılan mücadele büyük önem taşır.
Sivrisinekler yaşam döngülerinin büyük bir kısmını suda geçirirler. Bu nedenle su ortamlarında yürütülen larva mücadelesi çok önemlidir.
Çok kısa sürede sayıları hızla artar, 2 -
Kan emmek suretiyle yumurtalarını geliştirerek aynı döngüyü tekrarlarlar. Çünkü her sivrisinek değil,sadece dişi sivrisinek vücudundaki yumurtaların geliştirilmesi için duyduğu protein ihtiyacını kanımızdan karşılar. Bu arada, kan emme esnasında değişik hastalıklar bulaştırabilirler. Bu hastalıkların en tanınmış olanı SITMA hastalığıdır ve bulaşabilmesi için sivrisineğin ilk kurbanın sıtma hastalığı taşıyan bir insan olması gerekir! Sıtma bir parazitten kaynakladığı için taşınması mümkündür. Fakat AİDS gibi virüsten kaynaklanan bir hastalığın sivrisinek tarafından bulaştırılması mümkün değildir!
Akşam üstü gördüğünüz büyük sinek sürüleri sırf erkek sivrisineklerden oluşmaktadır. Erkekler ise kan emmez. Onların, dişi sinekte varolan pipetli hortumu yerine küçük tüylü anten gibi hortumları vardır.
Zaten sivrisineklerin bütün gün değil, günde ancak iki defa uçma zamanları vardır. Alacakaranlıklarda, yani sabah güneş doğmadan ve akşam güneş battığında uçarlar. O zamanlarda da uçan sineklere karşı tedbir almalıyız.
Beldelerimizde ve köylerdeki bizi rahatsız eden sivrisineklerin çoğu ovadan veya azmaklardan değil, yerleşim alanlarında , yani evlerimizde, bahçelerimizde, havuzlarımızda bulunan uygun ve kendi hazırladığımız üreme sahalarından kaynaklanmaktadır!
Ayrıca ovada bulunan ve yazın da durgun suyun kaldığı sulak yerlerde sivrisineklerin çok sayıda doğal düşmanları bulunmaktadır; kurbağa, balık, kertenkeleler, böcek larvaları, kuşlar vs.
Sazlık bölgelerde uçkun sinekler barınabilir fakat sazın altında olan gölgeli bölgelerde yumurta bırakmazlar. Sazlıkları yakmakla güneş ışığına açık ve ısınabilen üremeyi teşvik edici bir bölge oluştururuz. Anız yakmaya bağlı olarak da bir çok doğal çit, dikenli çalı vs. yakmaktayız. Bunlar ise sivrisineklerin düşmanı olan ve onlarla beslenen bir çok kuş türünün barındığı ve yuva yapıp ürediği yerlerdir.
Ovada sivrisinek istemiyorsak sazlıkları ve tarla kenarlarındaki çit ve çalıları yakmayalım! Sivrisinekler boş kutular, araba lastikleri, hayvan ayak izleri gibi çok küçük su birikintilerine dahi yumurta bırakırlar. Ayrıca kışın içinde su bırakılan veya biriken yüzme havuzlar mükemmel bir üreme ortamıdır ve bu havuzlardan milyonlarca yeni sinek ürer.
Alabileceğiniz çok basit ve etkili önlemlerle hem bize yardımcı olacak, hem de bölgenizde büyük sorunteşkil eden sivrisinek sayısının büyük ölçüde azalmasına katkıda bulunabilirsiniz. Ayrıca çocuklarınızı ve sizleri hasta eden dumanlama metodunu yerel yönetimlerinizden istemeyip, dumanlama metodunun olumsuz etkilerine maruz kalmayacaksınız.
Evinizde ve terasınızda sarı ampulleri kullanabilirsiniz. Sivri sinekler üzerinde itici etkisi vardır.
Sonbaharda havuzlarımız artık kullanmadığında ya üstünü bir örtü ile kapatalıp gölge yaratalım ve içinde su birikmesini engelleyelim ya da suları tamamen boşaltıp sifonları açık bırakalım.
Cam ve kapıları telleyerek mümkün olduğunca açık bırakmamaya çalışalım.
Özellikle çocuklar için cibinlik kullanabilirsiniz. Unutmayınız ki ilaçlar böceklere zararlı olduğu kadar insan sağlığı üzerinde de olumsuz etkilere sahiptir.
Bahçeniz civarında kalıcı su birikintilerinin olmamasına dikkat ediniz (havuz, kovalar, çeşme yalakları gibi). Mevcut olanların suyunu 2 -
Fosseptiklerinizi sıkı sıkıya kapalı tutunuz. Sinekler çok küçük oldukları için en ufak bir delikten dahi içeri girerek buradaki sıcak ve korunmuş ortamda üreyebilirler. Havalandırma borularının üzerine cibinlik veya tül geçirip sıkıca bağlayın.
Bahçenizdeki veya arsanızdaki ahır ve kümesleri kontrol ediniz. Lüzumu halinde ilaçlama için belediyenize başvurunuz. Çünkü ergin sinekler gündüzleri buralarda dinlenirler ve kışı da ahırlarda, boş binaların kuytu köşelerinde geçirirler.
Bahçenize veya evinizin etrafına kokusunda itici (repellent) bir etken varolan bitkiler ekebilirsiniz veya dikebilirsiniz. Bunlar: Fesleğen, Sardunya, Nane, Defne, Biberiye, Mercanköşk, Lavanta, Pelin Otu, Sarımsak vs.Sinkov vb kimyasal maddeler yerine özellikle çocuklarınız için uygun olan itici maddeleri içeren doğal yağları vücudunuza sürebilirsiniz. Bunlar hem ucuz hem sağlıklıdır: Fesleğen, Okaliptüs, Limon, Sedir Sardunya, Bergamot vs. Bunların çoğu Tatlı Badem Yağı ile karıştırılıp uygulamaya hazırlanır.
Uçma zamanı başlamadan az önce eskiden tezek yaktığınız gibi marketlerden, eczanelerden yakma spiralleri (helezon) alabilirsiniz. Teras veya bahçenizde bir iki tane yakılması çok faydalıdır. Uçma zamanı bitince söndürülebilir ve ertesi gün tekrar kullanılabilirsiniz.
Evlerimizin çevresinde, sivrisineklerden ve başkaböcek türlerinden beslenen birçok canlı mevcuttur. Bu canlıları korumakla kendinizi korumuş olursunuz: Kurbağa türleri, kertenkele türleri, çoğu örümcek türleri, bukalemun, yarasa, bazı böcek türleri ve onların suda yaşayan larvaları (kız böceği gibi), bazı balık türleri ve bir çok kuş türü (Kırlangıç, Ebabil, Tarlakuşları, Baştankaralar, Sinekkapan, Arıkuşu vs) tamamen sineklerden ve onların larvalarından beslenmektedir.
Özellikle sinekleri havada avlayan türler çok faydalıdır. Arıkuşunun besin maddesinin ancak %10u arıdan oluşmaktadır fakat sinek azaltma konusunda çok başarılıdır!
Ayrıca bu türlerin korumakla evimizin etrafına renk katmakta, kimyasal madde kullanımının azalmasıyla kelebekler gibi diğer faydalı, hatta sadece görünüşüyle hoşumuza giden türlerin korunmasında doğaya yardımcı olabiliriz! Onların da yaşam ortamlarında kalması ve nüfus dengesinin bozulmaması için mutlaka sivrisineklerin doğal düşmanlarını koruyunuz!